Tenis

Tenis je iz perspektive starijih zaljubljenika u sportske aktivnosti, uz plivanje, najbolji sport. Prije svega nije riječ o kontaktnom sportu kao što je to basket koji je dobar samo ako je agresivan i čvrst što stvara brojne prilike za ozljeđivanje, ponajprije skočnih zglobova zbog doskoka na tuđe stopalo, ali i niz drugih ozljeda do kojih može doći kada ste u konstantnom sportskom fer-ili-manje-fer kontaktu. Daleko od toga da se u tenisu ne može “zaraditi” ozljeda, istegnuti mišić, dobiti teniski lakat i slično, ali ipak treba uzeti da opasnosti ne vrebaju sa svih strana kao što je to slučaj s nogometom, rukometom, basketom i drugim kontaktnim sportovima.  S druge strane aerobni učinka tenisa na tijelo nije bitno drukčiji od onoga što će pružiti kontaktni sportovi koji se sada za vrijeme pandemije mogu prakticiriti samo u kontroliranim uvjetima (teško je domisliti razlog zašto je Stožer zabranio i tenis kao aktivnost sada u vremenu korone s obzirom da tenisači nemaju običaj lizati lopticu).

Tenis je izvrstan sport koji je u Osijeku pustio korijenje i koji građani vole. Osijek u ovom trenutku ima i prvoklasnu svjetsku igračicu Donnu Vekić čijim uspjehe na različitim svjetskim kontinentima svi u Osijeku, Hrvatskoj i diljem svijeta rado prate. Zapravo nevjerojatno je koliko uspjeh jedne osobe ili tima pozitivno utječe na razvoj sportskih preferencija i aktivnosti kod djece i mladih ljudi. Kada bi Hrvatska, kojim slučajem, imala jednog mladog uspješnog košarkaša poput Luke Dončića kao što ima svjetskog nogometnog “stara” Luku Modrića, tada bi sigurno i košarka među mladima bila popularna kao što je to bila kada je su na sceni stupali naši proslavaljeni košarkaši, spomenimo samo Krešu Ćosića, Petrovića, Kukoča i Rađu.

Problem s tenisom je što taj sport iziskuje kontinuirane financijske izdatke. Tenis je u biti skup sport. Redovito igrati tenis iziskuje značajna sredstva za najam terena i kupovinu opreme. Naravno, mnogi će reći da najam zemljanog terena u gradu po cijeni 60 kuna ili više za sat nije puno s obzirom da se tereni moraju održavati i da se tenis može trenirati za puno manje novaca ako se uplate članarine u klubove, pa ipak opstoji činjenica da mnoga djeca neće doći u priliku osjetiti tenis ako njihovi roditelji u nekom trenutku ne odluče izdvajati sredstva za trening i ako na tome ne ustraju duže vrijeme. Tenis nije sport kojemu se može pristupiti obrtimice, on zahtijeva kontinuiran pristup i dugoročno ulaganje, ovo čak nebitno je li riječ o ostvarivanju profesionalnih ili samo rekreacijskih ambicija. Jednostavno nemaju svi roditelji i mladi ljudi koji bi željeli okušati svoj talent u tenisu pare za tenis i to je glavni problem s tenisom.

Nesposobna, bezidejna i propala gradska vlast nikada nije prepoznala problem i poduzela neke korake u vezi osiguranja pristupačnosti tenisa svim građanima Grada Osijeka. U svijetu su uvriježeni javni teniski centri, u naravi obični betonski tereni kojima se može besplatno pristupiti i igrati tenis bez ikakvih financijskih reperkusija, izuzev, dakako, ulaganja u vlastitu opremu. Zašto Grad Osijek nikada na dvije ili, još bolje, tri gradske lokacije nije pristupio izgradnji “kompleksa” od sedam ili osam teniskih terena koji bi bili tereni za javnu uporabu? To mogu biti čak i asfaltni tereni s odgovarajućom podlogom i bojom, poželjno reflektorima koji bi omogućavali igru u kasnim večernjim satima ljeti i ranije tijekom zimskih mjeseci. Takvi bi tereni omogućili djeci brojnih naših građana (i njima samima) da se samostalno okušaju u tenisu (stručna pomoć sa svih strana na kraju sasvim siguno ne bi izostala). Na taj bi način svi građani došli u priliku uvidjeti prednosti tog lijepog i svjetski priznatog sporta, a možda bi u konačnici čak i ostvarili i neke uspjehe i pobjede na međunarodnoj, nacionalnoj, lokalnoj ili super-mikro razini.      

Sramotna je činjenica da u Osijeku koji ima prostora i derutnih igrališta prikladnih za takvu jednu jednostavnu izgradnju nikada ništa nije poduzeto i ostvareno.