Invalidska kolica i Osijek

Invalidska kolica i Osijek

Piše: Ivan Prgomet Selak

 

Iz perspektive stopostotnog invalida u elektromotornim invalidskim kolicima koji živi u samom centru Grada Osijeka želim uputiti na činjenicu kako u Gradu Osijeku invalidi nailaze na bezbrojne prepreke koje im onemogućavaju učinkovito kretanje gradskim ulicama. Nogostupi bi trebali biti uredno asfaltirani ili popločeni i ono što je najvažnije ravni. Neprilagođenost nogostupa je evidentna gotovo svugdje u širem centru grada. Neke ulice ovdje u centru poput Ružine ulice su maltene neadekvatne i za pješačenje, cestovni prijelazi bi svi morali imati u makar jednoj točki od metar i pol širine blagi kosi nagib, međutim svima je poznato, a pogotovo osobama koje se za kretanje služe invalidskim kolicima, da takvih i slični loših primjera u našem gradu ima napretek.

 

Na brojnim lokacijama neravni i uništeni nogostupi nisu jedini problem. Nerazumno mi je kako grad ne želi da mu stopostotni invalidi u elektromotornim kolicima dolaze u gradske ustanove…gradski javni prijevoz je žalosno neadekvatan. Svojevremeno su se gradske vlasti hvalile s nekom tako nazovi rampom za GPP autobus. Bio sam jednom u tome, doživljaj je skoro kao u filmu Davida Lyncha…o tramvajima i ulasku u tramvaju za invalide ne vrijedi ni pričati.

 

Uglavnom Osijek je za invalide izrazito unfriendly grad. Puno manji gradovi poput Rovinja s naše obale su Monte Carlo po tom pitanju za Osijek. Jeftino bi bilo reći neku nebulozu tipa, ipak je to Istra i turistička destinacija….

 

Jedine “javne ustanove” u našem ogromnom selu gdje imam, nazovimo to adekvatan pristup su pothodnik, kapucinska crkva Sv. Jakova apostola, pristup je koliko-toliko prilogođen u “žutom” domu zdravlja i sudu.

 

Nijednom stopostotnom invalidu ne bih preporučio preseljenje u Osijek.

 

Vrijeđa me kada mi netko kaže da je Osijek po propisima adekvatno i dostatno prilagođen svim vrstama invalida. Najbolje bi bilo, ovo radi dobivanja uvida u pravo stanje stvari da svi oni koji misle ili tvrde da je Osijek grad koji je prilagođen za kretanje invalidima sjednu u moja invalidska kolica pa će brzo vidjeti gdje će se sve moći i uopće htjeti kretati…

 

Osijek – moderan EU grad je floskula nad floskulama.

 

Zašto neće biti bolje?

 

Jednostavno, naš Osijek će uvijek biti u nekom beskrajnom procesu modernizacije, kapital je danas apsolutno sve i oni koji imaju love mogu raditi zidati i graditi što god i kako god hoće, mi invalidi smo jade i o našim problemima nitko ne brine pa ni oni koji bi trebali slijediti neke EU trendove i pravila i sve se svodi na snađi se sine ako uspiješ doseći nešto iole bolje od zamaskiranog minimuma invalidske pomoći.

 

Po nekoj jednostavnoj i razumnoj logici tu u strogom centru grada bi sve trebalo biti pristupačnije stopostotnim invalidima nego u nekim drugim kvartovima grada……ali ne! Mi smo samo grad koji živi isključivo na “divnim starim sjećanjima” i insuficijentnim parolama poput “Pokrenimo grad”.  U Europi najnormalnije stvari poput politike osiguranja pristupa za invalide provode se beskompromisno i kvalitetno. Nema tu pregovaranja s onima koji bi trebali imati rampe i osigurati pristup za invalide jer je to jednostavno pravilo i obveza. Nemojmo zaboraviti niti činjenicu da u Osijeku osim što se načelno proklamira kao grad koji osigurava invalidima kretanje ima i područni ured Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, pa ipak ništa se pametno ne događa niti se infrastruktura za invalide unaprjeđuje, čak i kada su u pitanju same gradske institucije.