Advent 2021 na dan 22. studeni 2021.

Advent 2021 na dan 22. studeni 2021.

Danas je 22. studeni 2021. i građani Osijeka još uvijek ne znaju gdje će i na koji način biti organiziran adventski sajam. Ništa ne znamo, konkretne informacije ne postoje i ne mogu se pronaći na stranici Grada i stranici Turističke zajednice grada Osijeka. 0 bodova. Možemo samo pretpostaviti da se pripreme odvijaju u tajnosti te da će adventski sajam biti primjereno velik, poseban te u tom smislu najbolji do sada, ovo i s obzirom na činjenicu da je u međuvremenu došlo do promjene gradske vlasti.

Sramota je što 22. studenog 2021. godine, dakle samo šest dana prije paljenje prve adventske svijeće Osječani i njihovi prijatelji, stanovnici iz drugih dijelova Hrvatske te iz inozemstva (pomislite samo koliko iseljeništvo Osijek i Slavonija imaju u Njemačkoj i Irskoj i koliki potencijal u blagdanskim dolascima leži među našim iseljenim građanima) nemaju barem okvirne informacije o tome kako će izgledati adventski sajam, ne mogu dobiti uvid u najave glazbenih i inih gostovanja kako bi rezervirali datume i unaprijed isplanirali posjet Osijeku, ne znaju hoće li sajam imati dječju komponentu tj. dječji program i kako će taj program izgledati i gdje će biti realiziran, a osim što se ništa ne zna u pogledu glazbenog, kulturnog, književnog, dječjeg i inih programa ne postoje nikakva, ama baš nikakva saznanja o tome što su planovi na području gastronomije i trgovačke ponude (koju u cijeloj priči možemo smatrati perfirernom u smislu da će biti NEŠTO za kupiti i NEŠTO za pojesti i popiti kao što je to, uostalom, uvijek slučaj kada je riječ o manifestacijama otvorenog tipa). 

Moguće je, ali racionalno gledajući nimalo vjerojatno da se program adventskog sajma drži u tajnosti zbog nepovoljne epidemiološke situacije i nemogućnosti projekcije koje će mjere biti sutra na snazi. Međutim, nisu li svi čelni ljudi vlasti u državi višekratno govorili kako nema šanse da će u državi biti novih zaključavanja? U krajnoj liniji to je nešto što svi osjećamo i znamo čak i na puno blažoj razini – pa gdje bi došli kao država i društvo da netko propiše covid potvrde za trgovačke centre, kafiće, potom i otvorene prostore na kojima se održava sajam? Osim toga, pa zar nisu adventski sajmovi u drugim hrvatskim gradovima već najavljeni, objavljeni, o njima postoje informacije na internetu….nećemo valjda opet doživjeti da u našem osječkom tramvaju stoji plakat koji reklamira advent u Zagrebu?!?

Puno manje me sekira toliko udaljeni Zagreb od promišljenog i unaprijed objavljenog adventskog događanja u nama susjednom gradu prijatelju – Pečuhu.  Sramota je što svake godine taborimo isti problem iako smo do sada trebali postati svjesni da u konceptu osječke (turističke) priče adventski sajam treba imati prominentno mjesto. Zašto se do sada nismo ugledali na mjesta koja već imaju razvijene koncepte i prakse? No dobro…svi znamo da će na kraju od svega ipak nešto biti i to nas valjda, s obzirom gdje smo i što smo sasvim dostatno ispunjava i zadovoljava. Nije li to žalosno i sramotno?