Royal

Royal

Riječ “royal” svoje korijene, kako to piše na internetu, vuče iz starog francuskog jezika i riječi “roial” koja je označavala neki tip izvrsnosti i veličanstvenosti. Moderni engleski rječnici riječi “royal” pridaju značenje krune i simbola koji su vezani za osobu monarha pa se tako spominje “royal blood”, “royal party”, “royal decree”, “royal visit” itd. U svakom slučaju sama riječ asocira na nešto posebno, nešto više klase, nešto lukszuno. 

Upravo je takav, visoko luksuzan bio nekada hotel Royal iz naše Kapucinske ulice, a koji je neki dan došao pod lupu medija i javnosti zato što ruinirana fasada hotela predstavlja opasnost za prolaznike naše glavne gradske ulice. O zgradi hotela, tom fenomenalnom primjeru historicističke arhitekture pisao je i Ivanković u feljtonu Grgur Vremeplovac u Glasu Slavonije, članak kojemu možete pristupiti ako kliknete ovdje.  

Sjećam se hotela Royal iz vremena dok je još bio radio. Sjećam se i vrta hotela Royal i dvorane kina Zvečevo koje je u Glasu Slavonije svojevremeno opisano kao kino škripavih stolica, vojnika i tinejdžera te vrućih Šveđanki 🙂 (poveznica na članak je ovdje). Cijeli taj kompleks bio je kultno mjesto Grada Osijeka. Hotel Royal predstavlja osječko kulturno dobro. 

Nije, da se razumijemo, kultna zgrada Royala s pratećim zgradama i prostorima jedino devastirano kulturno dobro Grada Osijeka. U veoma posebnoj zgradi našeg Hrvatskog narodnog kazališta iz 1866. godine koja isto kao hotel Royal predstavlja prikaz historicističke arhitekture, ovaj put s maurskim elementima, umjesto kazališne kavane nalazi se restoran “junk prehrane”, na mjestu divne kavane hotela Central nalazi se trgovina s kozmetikom i kemijom, dvorac Pejačević je uništen i odijeljen u dva dijela, kino Slavija je scena za snimanje horor filmova, na reprezentativnim primjerima secesijske arhitekture ugrađivala se i možda još uvijek ugrađuje PVC stolarija, a dopustilo se i uništavanje niza drugih reprezentativnih starih zgrada jednako kao što se dopustila i još uvijek dopušta neprimjerena, često ružna, vrlo vjerojatno nekvalitetna i propisima nesukladna, a sasvim sigurno funkcionalno i prostorno neadekvatna novogradnja. Zašto se to radi, zašto ne postoji svijest o tome da se takvi zahvati u prostor ne mogu više popraviti i sanirati, tko u tome svemu ima korist s obzirom da se samom Gradu i njegovim građanima čini nenadoknadiva šteta razumnoj osobi nije jasno. Međutim jasno je tko je kriv za sve što se događa s hotelom Royal i drugim kulturnim dobrima Grada Osijeka. Krive su vlasti koje nisu sposobne iznjedriti modus očuvanja onoga što Grad Osijek još ima. Vraćanje starog sjaja arhitektonskim i društvenim znamenitostima koje su obilježile povijest Grada Osijeka treba biti imperativ svih vlasti jer bez njegovanja svoga povijesnog nasljeđa Osijek će dugoročno izgubiti bitku pozicioniranja na karti Europe, naše nove političke i društvene paradigme.  

U prva dva stavka čl. 48. Ustava Republike Hrvatske piše sljedeće: Jamči se pravo vlasništva. Vlasništvo obvezuje. Nositelji vlasničkoga prava i njihovi korisnici dužni su pridonositi općem dobru.

Predmetna odredba je podložna različitim tumačenjima međutim i pravno nepismenima jasno je kako vlasništvo ne predstavlja pravo koje je apsolutno, dakle koje omogućava svojem nositelju da izvršavanjem svojih vlasničkih prava kontinuirano čini štetu čitavoj zajednici. Upravo na primjeru hotela Royal možemo vidjeti kako se godinama, kroz nevjerojatno dugo vremensko razdoblje od strane vlasti potpuno zanemaruje opće dobro, podredno sigurnost i zdravlje građana. Jednostavno ne postoji niti vizija niti politika koja bi od Grada Osijeka trebala učiniti propulzivan Grad u kojemu caruje kultura čvrsto oslonjena na svoje povijesno nasljeđe. 

Ova priča o komunalnom kažnjavanju vlasnika sada kada je počela otpadati fasada devastiranog hotela je ništa drugo nego maskiranje dugogodišnje nesposobnosti da se utječe na nemarne vlasnike da izvršavanje svojih vlasničkih prava usklade s obvezama koje za njih proizlaze iz ni manje ni više nego Ustava Republike Hrvatske. Zar vlasti stvarno svih ovih godina nisu vidjele da se zgrada hotela Royal ne održava, zar vlasti stvarno svih ovih godina nisu primijetile da se na prostoru bivše Tvornice šibica nalazi svakakav otpad koji truje građane centra Grada, zar vlasti stvarno ne vide i ne znaju da diljem grada postoji niz takvih i sličnih primjera nemara i neodržavanja zgrada i zemljišta, zar vlasti stvarno svih ovih godina nisu bile u stanju uspostaviti neselektivni i progresivni model kažnjavanja svih onih koji kalkuliraju s izvršavanjem svojih vlasničkih prava i obveza, uključujući i samu državu koja diljem Grada putem svoje firme Državne nekretnine kontrolira prazne i derutne lokale i zgrade. Kakva se to politika vodi i hoće li sve završiti na tome da se prostor Kapucinske ulice gdje se nalazi hotel Royal naruži sa skelom koja će godinama “krasiti” centralnu ulicu centra povijesne jezgre Grada? 

Stvarno je teško shvatiti zašto vlasti godinama lakonski puštaju da kulturna dobra Grada nestaju i propadaju, da najreprezentativniji gradski lokali ostaju prazni i derutni, zašto izostaju inicijative i politike da se aveti prošlosti, koliko je to moguće, privedu svrsi na korist svih građana Osijeka i okolice?  

Vrijeme će pokazati, međutim iz dostupnih informacija i uvida u stanje kojemu svjedočimo ne treba gajiti velike nade da će se stanje skoro popraviti. S druge strane na Kopiki se rade bazeni, Vlada RH će vjerojatno opet pustiti neku lovu za tretiranje komaraca, jednoga dana će biti izgrađen novi stadion, a McDonaldse, Lidle i trgovačke centre ionako već imamo diljem Grada. Treba li nam nešto više od toga?